05.maj – Kineske bolnice trguju organima osuđenih na smrt

0
340

Iako je Peking 2015. godine službeno saopštio da se prekida praksa uzimanja organa od zatvorenika osuđenih na smrt, izvještaji kineskih i stranih organizacija za ljudska prava ukazuju na to da Kina i dalje uveliko koristi organe zatvorenika u svrhu transplantacije. Razlozi stalnog odbijanja Kine da razmotri ukidanje smrtne kazne proizilaze upravo iz imovinske koristi koja se ostvaruje trgovinom organa zatvorenika osuđenih na smrt. U izvještaju se navodi da Kina zauzima prvo mjesto na listi država sa najvećim brojem smrtnih kazni u 2016. godini.
Dr Dan Zhang, istraživač u oblasti transplantacije organa, kaže da gotovo 70 posto organa koji se transplantiraju potiče od zatvorenika osuđenih na smrt. Dodaje da kineske bolnice obave između deset i dvadeset hiljada transplantacija godišnje i da je sve do 2015. godine više od 350 bolnica u Kini učestvovalo u trgovini organima, a da je jedna operacija koštala više od 50.000 dolara. Skrenuo je pažnju i na to da je broj bolnica koje i danas imaju odobrenje od vlasti da vrše transplantacije preko 170.
Huanga Jiefua, bivši zamjenik kineskog ministra zdravlja kaže da kineski zakon tretira zatvorenike osuđene na smrt kao građane. Prema tome, zatvorenici imaju parvo da doniraju svoje organe. Kada to učine, organi se evidentiraju kao donacija dobrovoljnih davalaca.
Ovaj kineski zvaničnik navodi kako je to glavni izvor organa za potrebe transplantacije zbog velike potražnje i male ponude, kao i nespremnosti kineskog naroda da donira svoje organe zbog kulturoloških uvjerenja. Huang je istakao da oduzimanje organa zatvorenika nije u skladu sa kineskim zakonom.
Pod pritiscima međunarodnih organa i organizacija za zaštitu ljudskih prava na Kinu zbog prakse uzimanja organa zatvorenika u svrhu transplantacije, kineske vlasti su odlučile da pokrenu niz projekata koji imaju za cilj podstaći građane na dobrovoljno doniranje organa, i to pružanjem finansijske podrške. Od pokretanja ovih projekata gotovo 100.000 Kineza je popunilo formulare kojim se obavezuju na doniranje organa nakon smrti.
Važno je napomenuti da je transplantacija organa u Kini započela u ranim sedamdesetim godinama i da se Kina smatra jednom od država sa najvećim brojem transplantacija na svijetu.