07. maj – Alge – buduća zaštita od sunca – Velika Britanija

0
302

Morska trava veoma dobro štiti samu sebe od sunčevih štetnih ultraljubičastih zraka. Organizam koji brzo raste proizvodi prirodni sastojak koji djeluje kao zaštitna krema za sunčanje.
– Ti sastojci se nazivaju amino kisjeline slične mikosporinu (MMA) i ima ih čitav niz i različite vrste algi sadrže različite amino kiseline u zavisnosti od uslova u kojima žive – kaže dr Kerol Luelin sa Univeziteta Svonsi.
Luelin veruje da bi ti sastojci mogli jednostavno da se ugrade u sve, od krema za ruke, do šampona, koji ne bi imali štetne efekte. Laboratorija Kerol Luelin je puna rastućih algi. Neke rastu ispod bezbjednog bijelog svijetla, dok su druge bombardovane ultraljubičastim zracima.
– Ustanovili smo da alge koje rastu ispod ultraljubičastog zračenja mogu da prave zaštitne sastojke. Zato njihovo gajenje pod ovim zracima može zapravo da poveća količinu sastojaka koji štite od sunca. To je još samo jedna svrha morske trave koja se već konzumira širom svijeta kao super hrana, puna hranljivih sastojaka. Oni na primer imaju antioksidaciona i antiinflamatorna svojstva. Zato smo zaineresovani da pronađemo različite dobrobiti od različitih metabolita koje želimo da proučavamo – ističe dr Luelin.