05. novembar – Smog prekrio Pakistan i Indiju

0
299

Smog je prekrio veliki dio Pakistana i Indije i uticao na brojne saobraćajne nesreće i respiratorne probleme, a mnogi stanovnici ostali su u svojim domovima, saopštili su zvaničnici.
Pakistanski meteorolog Mohamad Hanif rekao je da se očekuje da zagađenje, uzrokovano prašinom i emisijom gasova iz fabrika i ciglana, potraje do sredine mjeseca, i posavjetovao ljude da nose zaštitne maske.
Policija je saopštila da je poginulo najmanje 10 ljudi, dok je 25 povrijeđeno, u saobraćajnim nesrećama povezanim sa slabom vidljivošću u raznim djelovima pakistanske provincije Pandžab. Vlasti su savjetovale građanima da izbjegavaju putovanja.
Prosječna zagađenost vazduha u najvećim pakistanskim gradovima oko četiri puta je veća od one koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra dozvoljenom.
Slični problemi postoje i u glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, gdje je kvalitet vazduha juče ocijenjen kao “veoma loš”. Neke privatne škole u tom gradu obustavile su sportske i fizičke aktivnosti na otvorenom.
Vrhovni sud Indije zabranio je prodaju petardi u Nju Delhiju pred prošlomjesečni hindu festival Divali kako bi se ograničilo zagađenje vazduha u tom gradu prepunom smoga.