05. novembar – U bliskoj budućnosti i transrodne majke

0
253

Jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za plodnost, dr Ričard Polson, kazao je da svijet treba da se pripremi na prve bebe koje će roditi transrodne majke. I to u vrlo bliskoj budućnosti.
Kako je objasnio za britanski Telegraf, žene koje su se rodile kao muškarci uskoro će moći da budu podvrgnute transplantaciji materice i da zatrudne.
Dr Polson je objasnio da će transrodne žene nakon transplantacije materice i začeća bebe moći da rode jedino carskim rezom, zbog specifičnog oblika materice.
Od 2014. godine zabilježeno je najmanje pet slučajeva transplantacije materica kod žena u Švedskoj. Takođe, programi transplantacije materice postoje i u Velikoj Britaniji, tako da se ne radi o velikoj novosti, prenosi Avaz.
Stručnjaci za Telegraf ocjenjuju da, ako transplantacija materica postane legalna i dostupna svim ženama, uskoro će morati da postane dostupna i transrodnim ženama. Naglašavaju i da se radi o vrlo komplikovanoj i dugotrajnoj proceduri koju je do sada uspješno prošlo svega nekoliko žena.