05. oktobar – Dnevni centri rješenje problema starih

0
24

Stanovništvo je sve starije, a posljedica toga je produženje očekivanog trajanja života, kažu u Institutu za javno zdravlje koje je sprovelo istraživanje o kvalitetu života starijih u Crnoj Gori. Rezultati su pokazali i da najveći problemi s kojima se stariji suočavaju su usamljenost, loše zdravstveno stanje i siromaštvo. U novembru, u Bijelom Polju i Baru biće otvoreni Dnevni centri za brigu o starijima.

Zdravstvene usluge su nešto što su i ispitanici u istraživanju koje je sproveo Institut za javno zdravlje istakli kao prioritet.

– Stariji sve češće prepoznaju zdravstvene potrebe, značaj pružanja zdravstvenih usluga, jer oni jesu najčešći korisnici usluga. Imamo nedostatak institucionalizovane pomoći i starije osobe su prepoznale to kao važan aspekt unapređenja njihovih života – kazala je prof. dr Agima Ljajević iz Instituta za javno zdravlje.

Za pomoć starima u Crnoj Gori su zadužene geronto domaćice i volonteri Crvenog krsta. Kako bi pomogli starijima i unaprijedili njihov život ta organizacija ide korak dalje.
Generalna sekretarka Crvenog krsta Jelena Dubak istakla je da otvaraju dva centra u Baru i Bijelom Polju.

Slađana Ćorić iz Ministarstva zdravlja napominje da se briga o tim ljudima svodi na brigu njihovih porodica o njima, a otvaranje centara za stare pomoći će i rasteretiti korisnike i njihove porodice.

Istraživanje pokazuje da je najveći problem starih u Crnoj Gori sa kojim se suočavaju usamljenost, loše zdravstveno stanje i siromaštvo.

Brigu o starima u dnevnim centrima vodiće socijalni radnik, medicinska sestra i dvije geronto domaćiće. Plan je da nakon Bara i Bijelog Polja i ostale opštine dobiju takvu vrstu ustanove.