05. oktobar – Nastavak saranje u oblasti zdravstva sa Turskom

0
87

Tokom prvog dana zvanične posjete Turskoj, ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović, sa saradnicima, posjetila je Gradsku bolnicu u Ankari, Bileknt siti. Riječ je o najvećoj bolnici u Turskoj i Evropi, a trećoj najvećoj na svijetu. U Bilkent sitiju dočekao je prof. dr Mehmet Ali Ozatik, direktor bolnice za kardiovaskularne bolesti i njegov zamjenik, dr Abdulvahap Šahin.

Bilkent siti raspolaže sa oko 3.700 kreveta, a kad radi u punom kapacitetu može da tretira više od 30 hiljada pacijenata. U okviru nje, uz Glavnu, radi sedam bolnica: Opšta bolnica, Bolnica za kardiovaskularne bolesti, Bolnica za neurologiju i ortopediju, Dječija bolnica, Porodilište, Onkološka bolnica, Bolnica za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju i Forenzička psihijatrija.

Ranije istog dana, ministarku zdravlja sa saradnicima, u Ankari je dočekao ambasador Periša Kastratović.

Delegacija je posjetila Ministarstvo zdravlja Turske gdje su se sastati sa ministrom dr Fahretinom Kodžom. Posjeta je organizovana i Ustanovi za ljekove i medicinska sredstva, kao i drugim zdravstvenim ustanovama, a održao se i sastanak sa Generalnom direkcijom za međunarodne odnose i Evropsku uniju, kao i Generalnim direktoratom za informacioni sistem u zdravstvu.

Cilj zvanične posjete je nastavak i intenziviranje saradnje u oblasti zdravstva u predstojećem periodu.

U delegaciji, osim ministarke zdravlja, su savjetnik predsjednika Vlade za pravna pitanja Ivan Šikmanović, generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Ministarstva zdravlja Aleksandar Sekulić, generalni direktor Direktorata MZ za projekte (IPA), inovacije i zdravstveni turizam Luka Đukanović i samostalna savjetnica Sandra Damjanović.

Posjeta ministarke Turskoj predstavlja i odličnu priliku da se razmotri mogućnost o potencijalnim međusobnim studijskim posjetama.