06. septembar – Kako pravedno raspodeliti vakcinu protiv koronavirusa u svijetu / WHO

0
89

Međunarodna grupa etičara u zdravstvu kritikuje plan Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da svakoj državi dodijeli vakcinu protiv covida-19 u količini dovoljnoj za 20 odsto njenog stanovništva i umjesto toga predlaže pravedniju raspodjelu.

U tekstu objavljenom u časopisu Science, američki profesor Ezekil Emanuel i petnaestak stručnjaka iz drugih zemalja među kojima i Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija, Norveška, Singapur, ocjenjuju da je zamisao o dodjeli jednake količine vakcine svakoj pojedinoj državi lažno dobra etička ideja. Prioritet bi morale da imaju države u kojima je epidemiološka situacija najteža, ocjenjuju stručnjaci.

– Najprije treba na najmanju mjeru svesti broj preuranjenih smrti – rekao je za agenciju AFP Emanuel, šef katedre za medicinsku etiku na Univerzitetu u Pensilvaniji i autor američke zdravstvene reforme u mandatu predsjednika Baraka Obame.

Grupa odbacuje i drugu zamisao prema kojoj bi doze vakcine trebalo rasporediti u zavisnosti od broja zdravstvenih radnika ili starije populacije. Na taj način mehanički bi se više vakcine dodjeljivalo razvijenim zemaljama, upozoravaju.

– Zna se dobro ko ima najviše medicinskih radnika i najviše stanovništva iznad 65 godina. Bogate zemlje – istakao je Emanuel.

Grupa predlaže model nazvan Model poštenog prioriteta.

Peru, latinoamerička država u kojoj je stopa smrtnosti visoka, ali takođe i Sjedinjene Države u kojima epidemija nastavlja da ubija hiljadu ljudi na dan, svakako bi bile države pri vrhu liste.

– Ali dati milion doza vakcina Novom Zelandu značilo bi doslovice spasiti jednu ili dvije osobe; prema tome ta bi zemlja bila na dnu prioritetne liste – kazao je Emanuel.