07. februar – Bolest zvana lepra se i dalje širi – Indija

0
273

Panika zbog koronavirusa u drugi plan baca bolesti za koje se mislilo da su već davno iskorijenjene. Lepra je jedna od njih: godišnje od ove zarazne bolesti oboli više od 210.000 osoba, piše Deutsche Welle.

Prije 20 godina se vjerovalo da ova bolest više ne postoji. Lepra, bolest koja i dan danas kod mnogih budi osjećaj užasa. No ona je prisutnija nego mnoge bolesti o kojima mediji ovih dana bruje.

Samo u Indiji godišnje oboli oko 120.000 osoba. Tačan broj se ne zna. Osim Indije, na svjetskoj karti oboljelih od ove bolesti se još nalazi i Afganistan, Brazil ili Kolumbija. To je još uvijek bolest siromašnih i stigmatizovanih. Često je društvena izolacija gora od same bolesti.

Danas je lepra u potpunosti izlječiva ali ako se ne liječi, na mjestima napadnutim uzročnikom odumiru nervi i tako se lako stvaraju infekcije i otvorene rane. Zbog toga su bolesnici bili protjerivani iz društva. U Indiji još uvijek postoji oko 700 kolonija u kojima žive oboljeli od lepre, a bolest se ovdje često doživljava kao kazna za počinjene grijehe.

U Japanu je tek 1996. ukinut zakon koji je dozvoljavao hapšenje i prisilne sterilizacije oboljelih.

Uzročnik lepre bakterija Mycobacterium leprae ne prenosi se dodirom nego kapljicama. Inkubacija može da traje i do deset godina. Bolest je smrtonosna jedino ako se ne liječi.

Prije 20 godina Svjetska zdravstvena organizacija je lepru skinula s popisa globalnih opasnosti.

– Mislili smo da opasnost širenja zaraze kod jednog zaraženog na 10.000 stanovnika dovoljno mala da se bolest proglasi iskorijenjenom. No prevarili smo se – kaže dr Burkard Kömm, direktor Njemačke pomoći za oboljele od lepre i tuberkuloze.

Osobe koje obole od lepre u pravilu ne umiru čak i ako se bolest ne tretira ali ostaju izolovani poput 42-godišnje Lilian koja u Nigeriji gotovo čitav život živi u jednoj hršćanskoj koloniji za oboljele. Ovi ljudi su u potpunosti odbačeni.