08. februar – Očevima isto porodiljsko kao i majkama – Finska

0
249

Nova finska vlada najavila je planove da oba roditelja dobiju isto porodiljsko odsustvo. Cilj je da očevi provedu više vremena sa svojom djecom.

Plaćeno odsustvo povećaće se na kombinovanih 14 mjeseci, odnosno po 164 dana za svakog.

Susjedna Švedska je najvelikodušnija u Evropi kada je u pitanju porodiljsko odsustvo jer roditelji dobijaju 240 dana slobodnih nakon rođenja djeteta.

Ministarka zdravlja i socijalnih pitanja Aino-Kaisa Pekonen rekla je da je počela radikalna reforma porodičnih beneficija s ciljem jačanja roditeljskih odnosa od početka.

Prema trenutnom sistemu u Finskoj, porodiljsko odsustvo za majke traje 4,2 mjeseca dok očevi imaju 2,2 mjeseca koje mogu da iskoriste dok njihovo dijete ne napuni dvije godine. Dodatnih šest mjeseci mogu da podijele. Ali u prosjeku samo jedan od četvoro očeva realizuje to pravo.

Prema novom planu, svaki od roditelja bi dobio 6,6 meseci odsustva, a trudnice bi dobile dodatne mjesece. Roditeljima bi bilo dopušteno da prenesu svojih 69 dana, samohrani roditelji mogu koristiti oba odsustva, prenosi Klix.

Portugal već ima rodno neutralni sistem sa 120 dana odsustva tokom kojih im se isplaćuje puna plata i dodatnih neobaveznih 30 dana tokom kojih im se isplaćuje 80 odsto plate.

Očevi u Danskoj imaju dvije nedjelje odsustva nakon rođenja, a majka i otac zajedno mogu da podijele 32 nedjelje.

Vlada Finske rekla je da će ove promjene koštati dodatnih 100 miliona eura.

UNICEF je u svom posljednjem izvještaju pohvalio Švedsku, Norvešku, Island, Estoniju i Portugal kao zemlje koje imaju najbolje porodične zakone.