07. jul – Koronavirus se prenosi vazduhom – SZO

0
79

Veliki broj naučnika tvrdi da postoje dokazi da koronavirus u manjim česticama u vazduhu može da inficira ljude, pa su pozvali Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da promijeni svoje preporuke. SZO navodi da se koronavirus prvenstveno širi sa osobe na osobu i to kapljičnim putem, iz nosa i usta inficirane osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora. Čak i u svojoj najnovijoj ispravci o koronavirusu, SZO navodi da je prenos virusa vazduhom moguć samo nakon medicinskih postupaka koji proizvode aerosoli ili kapljice manje od pet mikrona i da u tim situacijama ispravna ventilacija i N95 maske mogu da pomognu.

U otvorenom pismu SZO, 239 naučnika iz 32 zemlje iznijelo je dokaze koji pokazuju da manje čestice mogu da inficiraju ljude. Oni planiraju da svoje pismo objave u naučnom časopisu, piše Njujork tajms. Svejedno je da li se koronavirus prenosi većim česticama nakon kijanja ili manjim česticama koje nastaju disanjem, koronavirus se prenosi vazduhom i može da inficira ljude kada ga udahnu, navode naučnici.

Međutim, SZO navodi da dokazi o takvom prenosu virusa, odnosno o prenosu putem vazduha nisu uvjerljivi.

– U poslednjim mjesecima nekoliko puta smo istakli da smatramo da je moguća transmisija vazduhom, ali za to ne postoje čvrsti dokazi – rekla je Benedeta Alegranci, direktorka programa za prevenciju i kontrolu infekcija pri SZO, dodajući da se o tome vode rasprave.

Početkom aprila, grupa od 36 stručnjaka za kvalitet vazduha i aerosoli pozvala je SZO da uzmu u obzir rastuće dokaze o prenošenju koronavirusa putem vazduha. Agencija je brzo reagovala i pozvala dr Lidiju Moravsku, vođu grupe i dugogodišnjeg SZO konsultanta. Dr Moravska i drugi ukazali su na nekoliko slučajeva koji ukazuju na prenos virusa putem vazduha, posebno u slabo provjetrenim i prepunim zatvorenim prostorima.

– Razgovaramo o mogućnosti prenošenja putem vazduha i aerosolnom prenošenju kao jednoj od načina prenosa Covid-19 – rekla je Marija van Kerkove, zvaničnica SZO, prenosi Rojters.