07. jul – Pripremaju se za drugi talas koronavirusa – Švedska

0
96

Švedska je naredila svojim zdravstvenim vlastima da se pripreme za drugi talas koronavirusa ove jeseni. Iz nordijske zemlje kažu da su smrtni slučajevi i kritični slučajevi pali uprkos kontroverznoj odluci o odbacivanju mjera zaključavanja, no ministri upozoravaju da bi Švedsku mogao preplaviti drugi talas infekcije u roku od nekoliko mjeseci.

Švedska se dugo hvalila da je njezina strategija bez zaključavanja izdržljivija, ali su državnici sada kazali da se mogu uspostaviti regionalni propisi ako dođe do zabrinjavajućih lokalnih žarišta. Vlada se suočavala sa sve većom kritikom svoje strategije posljednjih nedjelja, s tim da je stopa infekcije u Švedskoj još uvijek visoka, dok veći dio Evrope izlazi iz zatvaranja.

Švedska ministarka zdravlja Lena Hallengren izjavila je da broj ozbiljno oboljelih od Covid-19 ima zadovoljavajući trend pada. Ukupni broj novih slučajeva bio je veći u junu nego u maju, ali Švedska kaže da je to zbog viših stopa testiranja te da je broj na intenzivnoj njezi smanjen.

– Istovremeno, moramo se pripremiti za ponovno rasplamsavanje širenja infekcije. Zbog toga je važno da imamo što bolju pripremljenost za hitne slučajeve, kako bismo minimalizirali posljedice. Ne znamo kada će ova globalna pandemija biti gotova. Ne znamo kako će biti na jesen. Ne znamo hoće li Švedsku preplaviti veliki drugi talas infekcija ili ćemo imati nekoliko manjih lokalnih izbijanja u različitim djelovima Švedske – istakla je ministarka.

Švedska je potvrdila 73.061 slučajeva infekcije i 5.433 smrtnih slučajeva od početka pandemija, a stopa infekcije po glavi stanovnika jedna je od najviših u Evropi, piše Daily Mail.