07. septembar – Unapređenje znanja o novim psihoaktivnim supstancama

0
281

Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Kriminalističko-policijska akademija iz Beograda, započeli su saradnju u okviru naučno istraživačkog projekta Unapređenje znanja o novim psihoaktivnim supstancama i krijumčarenje droga u Evropi. Saradnja je započeta sastankom održanim u Ministarstvu zdravlja, na kojem su učestvovali sekretar ministarstva Nikola Antović, načelnica Odjeljenja za politike sprečavanja zloupotrebe droga dr Jasna Sekulić i profesor Kriminalističko-policijske akademije iz Beograda Nenad Radović.
Ovaj naučni projekat sprovodi italijanski Centar za istraživanja bezbjednosti i kriminala iz Vićence, a finansira Evropska komisija, i pored profesora sa Akademije, učestvuju i eksperti iz Letonije, Bugarske, predstavnici institucija Republike Srbije, neki od eksperata Interpola i Europola.
Cilj projekta je sagledavanje problematike pojave novih psihoaktivnih supstanci na prostorima regije Zapadnog Balkana, sagledavanja načina i sistema mogućih odgovora na ovu aktuelnu problematiku.
Sekretar Ministarstva zdravlja Nikola Antović, iskazao je zadovoljstvo iniciranjem saradnje, i istakao spremnost ovog resora da u punom kapacitetu učestvuje u konkretnim istraživačkim aktivnostima, u skladu sa sektorskom nadležnošću.
Načelnica Odjeljenja za politike droga, Jasna Sekulić, upoznala je gosta sa načinom funkcionisanja Sistema za rano upozorenje na pojavu novih psihiaktivnih supstanci, koji je u koordinaciji Ministarstva zdravlja ustrojen u Crnoj Gori, u saradnji sa ekspetima Evropske komisije. Sekulić je istakla efikasnu saradnju između Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova-Uprave policije-Forenzičkog centra u ovoj oblasti, kao i uvezanost Crne Gore u EU Sistem ranog upozorenja na nove supstance.
Profesor Nenad Radović, predstavio je plan odvijanja projektnih aktivnosti, sa krajnjim ciljem dodatne regionalne saradnje na ovom polju između više institucija i u više država regije.