08. jul – Bolnica u Bergamu prvi put poslije 137 dana bez kovid pacijenata – Italija

0
124

Jedinica intenzivne njege u bolnici Papa Ðovani XXIII u Bergamu, prvi put od početka epidemije 23. februara nema nijednog Covid-19 pacijenta, saopštili su iz ove bolnice gdje medicinsko sada osoblje slavi, javlja N1.

– Ovo je jedan izuzetno važan dan – rekao je načelnik intenzivne jedinice dr Luca Lorini.

Ta jedinica imala je pacijente oboljele od virusa Covid-19 punih 137 dana, a Bergamo je bio i među italijanskim regijama najviše pogođenim epidemijom. Na vrhuncu krize bolnica u Bergamu je imala i do 100 pacijenata na respiratorima u isto vrijeme.

Ovaj grad od 122.000 stanovnika, prema službenim podacima, s okolinom je zabilježio 13.600 oboljelih od Covida-19, od čega je 3.000 ljudi umrlo. No, kako je bila riječ o vrlo ranoj fazi epidemije, koja je eruptirala upravo u Lombardiji, već mjesecima mnoge analize dolaze do naznaka da je mrtvih bilo još i više. U martu je smrtnost u Bergamu bila 568 posto prosječne smrtnosti za taj mjesec. L’eco di Bergamo je o tome pisao već 1. aprila, a naknadne analize stanovnika Bergama na antitijela pokazale su da je je u tom gradu, u kojem praktično da nema porodice koja nije bila teško pogođena epidemijom, svaki drugi stanovnik imao antitijela nakon smirivanja najgore faze epidemije.