08. jul – Neuspješan eksperiment u borbi s koronavirusom – Švedska

0
102

Odluka Švedske da se s pandemijom koronavirusa nosi na svoj način dovela je do velikog broja smrtnih slučajeva, a ni državna ekonomija nije pošteđena štete. Otkako se koronavirus pojavio u Evropi, Švedska je privukla pažnju svjetske javnosti sprovodeći svoj neortodoksni eksperiment na otvorenom. To je nagnalo svijet da se zapita što se dogodi kada vlada u pandemiji dopušta da se život odvija nesmetano.

Rezultati govore da ne samo da je umrlo hiljade više ljudi nego u susjednim skandinavskim zemljama koje su proglasile “lockdown”, nego je i švedska ekonomija prošla tek malo bolje od njihovih, piše New York Times.

– Doslovno nisu dobili ništa. Sami sebi su nanijeli ranu, a bez ekonomske koristi – kaže Jacob F. Kirkegaard s Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson u Washingtonu.

Rezultati švedskog modela vide se i izvan te zemlje. U SAD, gdje se virus širi zabrinjavajućom brzinom, mnoge su države na nagovor predsjednika Donalda Trampa izbjegavale “zaključavanje” ili su prerano ukinule restriktivne mjere pod pretpostavkom da će to potstaći ekonomski oporavak te omogućiti ljudima povratak na radna mjesta. U Velikoj Britaniji premijer Boris Johnson, koji je čak bio i hospitalizovan zbog Covid-19, prošlog vikenda je otvorio pabove i restorane. Zajedničko svim tim pristupima je pretpostavka da vlade moraju uspostaviti ravnotežu između spašavanja života i očuvanja radnih mjesta. Međutim, sumorni rezultati Švedske – veća smrtnost i gotovo jednaka ekonomska šteta kao i u njenim susjednim zemljama koje su imale restriktivnije mjere – sugerišu da je navodni izbor između života i radnih mjesta lažan.