09. jun – Odobrili novi antivirusni lijek – Rusija

0
103

Rusija je odobrila novi antivirusni lijek Koronavir za liječenje pacijenata od Covid-19, saopštio je proizvođač R-Pharm. Oni su naveli da je kliničko ispitivanje koje je uključivalo blage ili slučajeve sa srednjim simptomima, pokazalo da je lijek veoma efikasan u inhibiranju replikacije koronavirusa.

Koronavir je jedan od prvih ljekova u Rusiji i u svijetu koji se ne bori protiv komplikacija izazvanih SARS-CoV-2, već se bori protiv samog virusa, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Kako je navedeno u kliničkoj studiji, postoji poboljšanje kod 55 odsto ambulantnih slučajeva sedmog dana liječenja Koronavirom, u odnosu na 20 odsto liječenih standardnom etiotropnom terapijom, što znači da se liječi uzrok, a ne simptomi. R-Pharm je naveo da postoji značajna razlika tokom 14 dana. Do petog dana, tretmanom je eliminisan koronavirus kod 77,5 odsto pacijenata koji su uzimali ovaj lijek, saopštili su iz R-Pharm.

– Globalna klinička praksa i klinička studija koje smo sproveli potvrdili su da Koronavir puno brže zaustavlja infekciju u rezultatu svoje djelotvorne opstrukcije replikacije virusa – rekao je Mihail Samsonov, medicinski direktor R-Pharma.