10. oktobar – Sindikati zadovoljni povećanjem plata u zdravstvu – Srbija

0
237

Predstavnici reprezentativnih sindikata u zdravstvu zadovoljni su povećanjem plata od 10 odsto i konstatuju da je ono u ovom momentu realno.
Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić kaže da je to nominalno povećanje od sedam odsto u odnosu na 2014. godinu i da je dogovor sa Ministarstvom zdravlja bio da se sukcesivno povećavaju plate u zdravstvu iz godine u godinu.
– Dogovor sa Ministarstvom je da se ne ide na enormno povećanje u ovom trenutku već da se sukcesivno povećavaju plate iz godine u godinu kako bi u narednom periodu došli do plata koje bi bile najveće u okruženju. Naravno, govorimo o zaposlenima u javnoj službi – kazao je Savić i podsetio da je zdravstvo 2015. godine dobilo povećanje od tri odsto, prošle pet procenata, a da je za narednu godinu najavljeno povećanje za 10 odsto, što znači da će nominalno povećanje u odnosu na 2014. godinu, prije umanjenja zarada, biti sedam odsto.
Savić je ukazao i da sindikati sa predstavnciima Ministarstva zdravlja imaju redovne sastanke, da se osim povećanja zarada razgovara i o položaju zaposlenih u zdravstvu, ulaganju u opremu, prijemu novih kadrova, specijalizaciji.