10. decembar – Nelegalne supstance uskoro legalni ljekovi – SAD

0
241

Sve veći broj naučnih dokaza naveo je američku Upravu za hranu i ljekove da se bolje upozna sa dva trenutno nedozvoljena lijeka, za koje federalna vlada smatra da nemaju prihvatljivu medicinsku primjenu. Sada su oba lijeka veoma blizu da potencijalno budu odobreni, kao ljekovi na recept za liječenje epilepsije i post-traumatskog stresa kod djece.
Dvije supstance, koje se smatraju pogodnim za žurke, uskoro bi mogle da postanu odobreni ljekovi za bolesti koje se teško liječe.
Medicinska marihuana je legalna u 29 saveznih država, uključujući Kolorado, a prozvođači proizvoda od kanabidiola, nazvanog Epidioleks, prošli su sve tri faze kliničkih studija koje zahtijeva američka Uprava za hranu i ljekove. Oni se nadaju da će sljedeće godine Epidioleks postati federalno prihvaćeni lijek za epilepsiju.
Takođe, na putu da postane legalna je i supstanca MDMA, poznatija kao ekstazi, ali u ovom slučaju upotrebljena kao medikament, da bi se povećalo povjerenje u terapeuta, koji liječi pacijente koji pate od post-traumatskog stresa – PTSD. U Bolderu u Koloradu, psihijatar Vil Vandervir kaže da trenutno odobreni ljekovi koji se koriste za PTSD, nisu djelotvorni.
– Ostavljaju milione ljudi da imaju simptome i pate. A izvršavaju i samoubistva – naglašava Vandervir.
MDMA je uz terapiju eliminisao simptome kod skoro 70 odsto osoba kojima je prethodno ustanovljeno da su otporne na tretman PTSD-a. Posljednji korak prije nego što se zatraži odobrenje Uprave za hranu i ljekove je treća faza testova, koji treba da počne 2018. godine.