11. decembar – Odustaju od potpune zabrane pušenja – Austrija

0
320

Austrija će odustati od potpune zabrane pušenja u kafeima i restoranima kao dio koalicionog dogovora, saopštila je Slobodarska partija Austrije.
– Neće biti potpune zabrane pušenja u restoranima – napisao je na Tviteru šef te populističke stranke Hajnc-Kristijan Štrahe. Pitanje pušenja je jedna od najspornijih tačaka u pregovorima pobjednika izbora Sebastijana Kurca i FPO o formiranju vlade.
Obje strane su jasno stavile do znanja da su pregovori u završnoj fazi i da se rezultat očekuje narednih dana. Iako je najveći dio tema dogovoren, Štrahe je, kao strastveni pušač, zatražio da se ponovo razgovara o duvanu.
Po zakonu donijetom u proljeće 2015. potpuna zabrana pušenja u restoranima bi trebalo da stupi na snagu 1. maja 2018. godine.
Kurc, nepušač čija partija je donijela ta zakon, na kraju je odustao od te zabrane.
Trinaest godina poslije prvih pokušaja da se pušenje zabrani u kafeima i restoranima, Austrija će ostati jedna od rijetkih zemalja u Evropi gdje je moguće pušiti u lokalima u kojima se služi piće. Pušenje je dozvoljeno u lokalima sa izdvojenim prostorom za pušače, kao i u lokalima površine manje od 50 kvadratnih metara.