10. maj – U Sloveniji se stišava epidemija

0
36

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 147 novih slučajeva infekcije korona virusom, uz samo 11,2 odsto pozitivnih testova pa bi, ukoliko se to nastavi, uskoro moglo biti novog ublažavanja restriktivnih mjera.

Po podacima koje je objavilo Ministarstvo zdravlja, u Sloveniji je aktivno 8.949 slučajeva, dok se sa sedmoro umrlih ukupan broj žrtava epidemije povećao na 4.293, prenijela je Hina.

U bolnicama je 499 oboljelih, a prosječan broj dnevnih infekcija u posljednjih nedjelju dana je 610, što znači da bi Slovenija mogla da uđe u takozvanu “žutu fazu epidemije” kada broj dnevnih infekcija opadne na manje od 600.

Po vladinom “semaforu protivepidemijskih mjera”, u toj fazi se otvaraju turistički objekti i sve srednje škole i fakulteti rade “uživo”, a ukida se i policijski čas.

Sada restorani mogu da primaju goste i unutra, a hoteli mogu da primaju goste do polovine popunjenosti kapaciteta, ali to se odnosi samo na goste koji se smatraju zaštićenim, odnosno vakcinisanima, onima koji su se već oporavili od bolesti ili imaju negativan test.

U Sloveniji je do sada vakcinisano 23,1 odsto stanovništva, a prošle nedjelje je uvedena jedinstvena platforma putem koje se oko 50.000 ljudi prijavilo za vakcinaciju, prenosi Radio Slobodna Evropa.