10. mart – Ljekari uputili apel povodom Svjetskog dana bubrega – Hrvatska

0
181

Povodom Svjetskog dana bubrega u Zagrebu je održana press konferencija Hrvatskog društva za nefrologiju i upućen je poziv svim građanima da se pridržavaju osam zlatnih pravila za smanjenje rizika od oboljenja bubrega.

– Mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi važne su preventivne mjere kojom možemo otkriti rizične učinke za nastanak hronične bubrežne bolesti. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 150.000 osoba koje imaju neki stepen zatajivanja bubrežne funkcije a koji ne znaju svoje stanje – izjavio je doc. dr sc Mario Laganović, v.d.predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju (HDNDT), Hrvatskog ljekarsog zbora, koje se i ove godine prigodno uključilo u obilježavanje Svjetskog dana bubrega, inicijative Međunarodnog nefrološkog društva i Međunarodne zaklade za bubrežne bolesti.

– Veliki dio naših oboljelih uopšte nije svjestan visokog krvnog pritiska, ali ni prekomjerne tjelesne težine ni pretilosti, čak 20 posto odraslih u Hrvatskoj je pretilo. Prema podacima za 2018. godinu, od posljedica bolesti bubrega umrlo je 718 osoba, a imali smo sedam i po hiljada hospitalizovanih zbog bubrežnog zatajenja. Računamo da je prema prevalenciji od 10 posto sigurno do 300.000 oboljelih u Hrvatskoj, od kojih oko polovine nema simptome. Važno nam je da cjelokupna populacija bude informisana o problemima hronične bubrežne bolesti – istakla je prim. dr Verica Kralj, voditeljica odjeljenja za Srčano-krvne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.