11. maj – Neće se realizovati planirana ulaganja u zdravstveni sistem – Hrvatska

0
161

Troškovi zdravstvenog sistema uzrokovani aktualnom epidemijom novog koronavirusa zasad iznose nešto više od 100 miliona kuna, uključujući troškove testiranja, bolničkog liječenja i bolovanja zbog samoizolacije, piše Večernji list.

Novi trošak uslijediće ako se usvoji predlog epidemiologa da se na COVID 19 testiraju svi koji će ići na zahvate ili pretrage koje iziskuju boravak u bolnici. To je podatak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iznesen u online panelu Večernjeg lista.

Pomenuta cijena pandemije samo je manji dio ukupnog finansijskog minusa domaćeg zdravstva, koje trpi posljedice epidemioloških mjera zatvaranja.

Prema riječima Luciana Vukelića, šefa HZZO-a, zdravstveni budžet se ne puni prema planu pa se očekuje više milijardi kuna manjka na prihodovnoj strani, a ove se godine neće realizovati planiranih 27,5 milijardi kuna za finansiranje zdravstva.

Samo u martu, prema podacima HZZO-a, napravljeno je 40 posto manje pregleda i dijagnostike u poređenju s istim lanjskim razdobljem. Zaključno s proteklom nedeljom, u Hrvatskoj je 15.931 osoba na bolovanju radi samoizolacije što je trošak od 34 milijona kuna.