12. septembar – Održana sjednica Svjetske zdravstvene organizacije – Budimpešta

0
298

Održana je sjednica Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu u Budimpešti. 67. sjednici prisustvovali su ministri zdravlja i visoki predstavnici 53 države, članice Evropskog regiona Svjetske zdravstvene organizacije, kao i partnerske organizacije i civilno društvo. Otvaranju konferencije prisustvovao je premijer Mađarske Viktor Orban.
Zdravstveni lideri su se okupili sa ciljem donošenja odluke o zdravstvenim prioritetima koji će uticati na zdravlje i blagostanje oko 900 miliona ljudi u evropskom regionu, uključujući zemlje Evropske unije, centralnu i istočnu Evropu, Kavkaz i centralnu Aziju. Na redovnoj godišnjoj sjednici predstavljen je i koncept 13. Opšteg programa rada Svjetske zdravstvene organizacije za period od 2019. do 2023. godine, čiji je moto Sačuvajmo svijet sigurnim, poboljšajmo zdravlje, pomozimo ugroženima.
Učesnici sjednice Regionalnog komiteta Svjestske zdravstvene organizacije diskutovali su o mapi puta za sprovođenje Programa za održivi razvoj 2030, koji se temelji na okvirima politike Zdravlje 2020, sa aspekta mogućnosti i izazova za javno zdravstvo u 21. vijeku u sprovođenju ciljeva održivog razvoja i okvira politike Zdravlje 2020, te zajedničkog okvira za monitoring.
Prilikom otvaranja sastanka prisutnima se obratio premijer Mađarske Viktor Orban, direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom, regionalna direktorka za Evropu Suzana Jakab i njeno kraljevsko visočanstvo prinzesa Danske Meri.