30. septembar – Više od 40 djece preminulo u dva dana – Indija

0
305

Državna bolnica u saveznoj indijskoj državi Uttar Pradesh našla se u žiži javnosti nakon što je u dva dana u njoj preminulo najmanje 42 djece.
Dr PK Sing, načelnik bolnice u Gorakhpuru, kazao je da je najmanje 386 djece u toj bolnici umrlo tokom augusta zbog više razloga, uključujući sezonsku epidemiju encefalitisa. Sedmero djece preminulo od posledica encefalitisa u proteklih 48 sati, dok su ostala djeca preminula zbog drugih zdravstvenih komplikacija.
Bolnica se našla na udaru medija ranije ovog mjeseca kada je najmanje 60 djece umrlo za četiri dana, nakon čega su vlasti pokrenule istragu i otpustile načelnika.
U isto vrijeme zabilježeno je i smanjenje isporuke kiseonika. Tim eksperata iz New Delhija kasnije je kazao da prekid isporuke nije uzrok smrti, ali javnost u Indiji i dalje je bila nezadovoljna zbog činjenice da je bolnica dozvolila da nestane kiseonika.
Epidemije encefalitisa svake godine odnose stotine života, posebno u monsunskim razdobljima. Bolest je često izazvana zaraženom vodom ili hranom, ubodima komaraca ili udisanjem kapljica zaražene osobe. Indija izdvaja oko jedan posto BDP-a na javno zdravstvo po čemu je u grupi država koje najmanje troše na svijetu za taj sektor. Indijske vlade su kritikovane jer nisu reformisale sistem zdravstvene zaštite koji je preopterećen, sa hroničnim manjkom ljekara i urušenom infrastrukturom. Vlada je proteklih godina povećala budžet za zdravstvo i obećala da će učiniti zdravstvenu zaštitu pristupačnijom za siromašne.