24. septembar – Prekretnica u sprečavanju prijevremenih rođenja – EU

0
323

Međunarodni tim istraživača ustanovio je, prvi put, šest gena koji određuju dužinu trudnoće i da li će, ili ne, beba biti prijevremeno rođena. Prijevremeno rođenje je glavni uzrok smrti i invaliditeta odojčadi. U današnje vrijeme naučnici možda imaju neka saznanja o sprečavanju prijevremenog rođenja.
Petnest miliona beba širom svijeta se rodi prije vremena svake godine. Njihova mala pluća bore se da dišu i mnoge od njih umru. A, za one koje prežive, komplikacije zbog prijevremnog rođenja mogu da utiču na njihov cjelokupni život.
Naučnici su pronašli formulu za razumijevanje uzroka tog komplikovanog poremećaja. U najvećoj do sada analizi DNK, međunarodni tim stručnjaka provjeravao je genetsku strukturu 50 hiljada trudnica. Oni su ustanovili šest gena koji određuju koliko će beba ostati u majčinoj materici.
– Prvi put imamo naznake koji će dovesti do razumnog načina za shvatanje rizika kod žena za prijevremeni porođaj – izjavio je koordinator studije dr Luis Muglia.
Dr Muglia kaže da naučnici odavno znaju da prijevremeno rođenje uključuje kombinaciju genetskih i faktora prirodnog okruženja. Jedan od najnovije otkrivenih gena uključen je u način na koji tijelo koristi selen, mineral koji se nalazi u zemljištu, morskim plodovima i mesu. Takođe je ustanovljeno da ćelije koje se nalaze na zidovima materice imaju mnogo veću ulogu nego što se očekivalo u dužini trudnoće. Studija je pokazala i da su geni koji su odgovorni za termin porođaja zapravo sa majčine strane.
– Prvi put imamo ideju o tome koje tkivo kod majke je ono koje najvjerovatnije pokreće tkivo za prijevremeno rođenje – istakla je dr Muglija.
Studija ne pruža ni jedno trenutno rješenje za sprečavanje prijevremenog rođenja, ali otkrića bi mogla da otvore nove načine za sprečavanje tog poremećaja. Takođe, istraživači su testirali samo žene evropskog porijekla. Američki istraživači uporedili su podatke te studije sa podacima iz tri različite studije iz Finske, Danske i Norveške. Podaci su ukazivali na istih šest gena. Naredni korak je proširenje studije u kojoj će biti uključene žene pripadnice drugih rasnih i etničkih zajednica.