18. septembar – Dnevno od gladi umre 20.000 ljudi

0
806

Broj gladnih u svijetu raste, a trenutno u oskudici živi 815 miliona ljudi, odnosno 11 odsto svjetske populacije, navodi se u novom izvještaju Ujedinjenih nacija. U poređenju sa prošlom godinom, to je povećanje od 38 miliona. Od 815 miliona gladnih, njih 98 odsto živi u zemljama u razvoju. Svakog dana, zbog gladi i neuhranjenosti, umre oko 20.000 ljudi. Na to utiču sukobi širom svijeta, ali i klimatske promjene.
Na osnovu izvještaja koji su pripremili Svjetski program za hranu i poljoprivredu, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede, Unicef i Svjetska zdravstvena organizacija, izvodi se zaključak da do 2030. godine, glad neće biti iskorijenjena.
– Ove brojke su u direktnoj vezi sa povećanjem sukoba širom svijeta. Osim mjesta gdje su konflikti, haraju poplave i suše. Nesigurnost se pogoršala, posebno u nekim djelovima podsaharske Afrike, jugoistočne Azije i zapadne Azije – rekao je Stiven Dižarik, portparol Ujedinjenih nacija.
Najviše gladnih je u sjeveroistočnoj Nigeriji, južnom Sudanu i Jemenu. Zbog nedostatka hrane, pojavljuju se i brojne bolesti. Jedna od njih je neuhranjenost koja ugrožava zdravlje miliona djece širom svijeta.
Na drugoj strani, u svijetu je dovoljno hrane za sve, ali se godišnje baci 1,3 milijarde tona hrane. Samo u Americi godišnje se baci oko 220 miliona tona hrane vrijedne oko 50 milijardi dolara.