13. avgust – AFERA HIPOKRAT JOŠ NIJE OKONČANA – Hrvatska

0
305

Predsjednik Hrvatske ljekarske komore (HLK) dr Trpimir Goluža potvrdio je da je sud HLK-a sproveo 158 postupaka protiv ljekara i donio 158 odluka od kojih su četiri oslobađajuće, a u 152 izrečena je mjera privremenog oduzimanja licence sa odgovarajućim uslovnim rokovima.
Riječ je o aferi Hipokrat, najveće do sada otkrivene korupcijske afere u hrvatskom zdravstvu, koja je započeta 2012. godine. Na početku je u aferu bilo uključeno 500 ljekara ali u optužnici podnesenoj 2013. godine optuženo je 335 ljekara porodične medicine. Većina optuženih priznala je krivicu i nagodila se s DORH-om te dobila uslovne kazne dok su drugi kažnjeni novčano ili umjesto kazne zatvora radom za opšte dobro.
– Raspon izrečenih mjera različit je zavisno o okolnostima svakog pojedinog slučaja. Najkraće trajanje mjere oduzimanja licence iznosi mjesec dana uz uslovni rok od šest mjeseci, a najduže trajanje mjere iznosi godinu dana uz uslovni rok od 24 mjeseca. U dva su postupka donesene odluke o bezuslovnom oduzimanju licence na tri i pet mjeseci. Okončanje preostalih 127 postupaka je u planu je do kraja ove godine – objasnio je Goluža.