13. novembar – ZAVISNOST JE JEDNA OD NAJVEĆIH ZDRAVSTVENIH PRIJETNJI U SAD

0
287

U najnovijem izvještaju objavljenom 13. novombra, glavni zdravstveni zvaničnik Sjedinjenih Država akcenat je stavio na sve veći problem zloupotrebe opijata kao i na problem zavisničkog poremećaja. U izvještaju pod nazivom, „Suočavanje sa zavisnošću u Americi“, dr Vivek Murti nazvao je to jednom od najvećih zdravstvenih prijetnji našeg doba. Dr Vivek Murti istakao je da bolesti zavisnosti više ne bi trebalo posmatrati kao karakternu manu i da će za rješavanje tog pitanja biti potrebna promjena stava. – Moramo da prepoznamo da zavisnost nije moralno propadanje. To je hronična bolest koja mora da bude tretirana sa vještinom, hitnošću i saosjećanjem – upozorio je dr Murti i istakao da se 21 milion Amerikanaca bori sa zloupotrebom opijata, što je veći broj od ukupnog broja oboljelih od svih vrsta raka. – Uprkos težini krize zbog poremećaja upotrebe ljekova, samo svaka deseta osoba primi tretman. Pored toga, očekuje se da će svaka sedma osoba u Americi razviti poremećaj upotrebe ljekova u nekoj fazi svog života.-
Uprkos velikoj borbi protiv zavisnosti, u izvještaju se naglašava da samo 10 odsto zavisnika primi tretman. Zvaničnici se nadaju da će izvještaj dovesti do više istraživanja o prevenciji, tretmanima i oporavku, na isti način na koji je izvještaj iz 1964. godine o pušenju doveo do drastičnog smanjenja broja pušača u Americi, spašavajući milione života.
Dr Murti je rekao da objavljuje novi poziv za akciju. – Evo šta treba da uradimo. Potrebno je da ojačamo programe za sprječavanje i povećemo pristup tretmanima. Treba da proširimo našu pažnju i na druge zloupotrebe, kao što je svjesno nekontrolisano opijanje. I potrebno je da promijenimo način na koji posmatramo zavisnost. Način na koji ćemo da odgovrimo na tu krizu biće moralni test za Ameriku – zaključio je dr Murti.