12. novembar – ARKANZAS ODOBRIO UPOTREBU MEDICINSKE MARIHUANE – SAD

0
318

Medicinska upotreba marihuane legalna je u većem dijelu SAD-a. Arkanzas je postao jedna od 28 američkih saveznih država koje su legalizovale medicinsku upotrebu marihuane. Još 8 država usvojilo je zakone kojima se omogućava njeno rekreativno korišćenje. Ali i sa toliko država koje dozvoljavaju upotrebu kanabisa, primjena zakona kojima se kontroliše marihuana pokazala se teška, a tu je i činjenica da je posjedovanje ili uzgajanje marihuane i dalje ilegalno prema federalnom zakonu.
U Arkanzasu, glasači su jasno iskazali mišljenje da marihuana može da ima pozitivan medicinski uticaj. Ali sada, ta država mora što prije da pronađe način kako da prodaje i reguliše medikament koji je bio ilegalan.
– Postoje brojna pravila i regulative i brojna pitanja sa kojima smo sada suočeni, da li ljudi dobijaju prednost? Kako će poslodavci rješavati ta pitanja? Kako se to odnosi na državne službenike? Postoji mnogo pitanja koja se otvaraju i na koja ćemo morati da odgovorimo – naveo je sekretar za finansije Arkanzasa Džejk Blid.
Medicinska marihuana trenutno se koristi, prije svega kao način za borbu protiv hroničnih bolova izazvanih bolestima kao što su glaukom, Kronova bolest, mučnina povezana sa hemoterapijom, HIV i neki neurološki poremećaji. Ali čak i sa labavljenjem državnih zakona, federalna vlada i dalje ističe da je prodaja, proizvodnja ili upotreba marihuane ilegalna.
I dok na brojna pitanja treba dati odgovore, jasno je da u državama u kojima je marihuana legalna, to znači dosta novca za ekonomiju, što znači da će vjerovatno sve više država željeti da razmotri legalizaciju u budućnosti.