13. oktobar – Prekinuto najmasovnije testiranje vakcine protiv Covid-19 – SAD

0
97

Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson objavila je da je privremeno obustavila kliničko ispitivanje vakcina protiv kovida-19 nakon što se razbolio jedan od učesnika istraživanja.

– Privremeno smo prekinuli sva naša klinička ispitivanja eksperimentalne vaccine protiv kovida-19, uključujući kompletno ispitivanje u fazi tri, zbog neobjašnjive bolesti kod jednog pacijenta – stoji u saopštenju ove farmaceutske kompanije.

Taj prekid doveo je do zatvaranja sistema online prijava kojima su se tražili učesnici za fazu tri, a sazvan je i nezavisan odbor za sigurnost pacijenata.

– Neželjeni događaji su očekivani dio svake kliničke studije, posebno studije ovakvog opsega – kazali sui z kompanije Johnson & Johnson.

Protokoli koji su na snazi u kompaniji predviđaju suspenziju studije dok se ne utvrdi je li neželjeni događaj povezan s lijekom ili vakcinom koji se procjenjuju i je li moguće nastaviti ispitivanje. Dobrovoljce za fazu tri Johnson & Johnson je počeo tražiti krajem septembra, kako bi dobio ukupno 60.000 učesnika na više od 200 mjesta u SAD-u i u drugim zemljama, objavila je kompanija i Američki nacionalni institut za zdravlje.

Ispitivanja su se osim u SAD-u odvijala u Argentini, Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Meksiku, Peruu i Južnoafričkoj Republici.