14. oktobar – Tri evropske države imale su pretjeranu smrtnost – EU

0
88

Velika Britanija, Italija i Španija imale su u prvom talasu pandemije najvišu stopu tzv. “pretjerane smrtnosti” izazvane svim uzrocima, a među njima covidom-19 pokazuje međunarodna studija analizom podataka u 21 razvijenoj zemlji. Od sredine februara do kraja maja u 21 zemlji umrlo je 206.000 osoba više nego što bi se očekivalo da nije bilo pandemije, što je 18 posto više smrti, zaključili su naučnici u studiji.

Za Englesku i Wales smrtnost je bila veća za 28 posto, u Italiji 24 te u Španiji 22 posto. Više od milion ljudi u svijetu umrlo je od posledica povezanih s bolešću covid-19. Studija, koju su vodili naučnici s Imperial Collegea u Londonu i objavili nalaze u časopisu Nature Medicine, analizira porast smrtnosti izazvane i drugim zdravstvenim razlozima nastalima zbog poremećaja nastalih u zdravstvenom sistemu ili ekonomskih i društvenih činioca.

Naučnici su analizirali pretjeranu smrtnost izazvanu svim uzrocima, a činili su to na osnovu nedeljnih podataka o smrtnosti u 21 državi te su stvorili kompletnu sliku o sveukupnom uticaju pandemije.