13. oktobar – Prioritet potpuna digitalizacija zdravstva – Srbija

0
114

Potpuna digitalizacija zdravstva jedan je od ključnih prioriteta Vlade Srbije, izjavila je premijerka Ana Brnabić i istakla da se sve što je urađeno u poslednjih pet godina u digitalnoj transformaciji javne uprave i sistema obrazovanja “isplatilo” tokom pandemije kovida-19.

Ona je učestvovala na vodećem svjetskom samitu GovTec Summit, koji okuplja najveće lidere u oblasti digitalnih inovacija u javnom sektoru, i govorila o rezulatima koje je Srbije postigla u oblasti digitalne transformacije započete 2016. godine.

– Sve što smo uradili tokom 2016. i 2017.godine u digitalizaciji uprave i reformi obrazovanja zaista se isplatilo tokom kovid krize, skoro da smo bili pripremljeni na pandemiju – rekla je Brnabić.

Istakla je da je Srbija započela digitalizaciju zdravstva u drugoj polovini 2019. godine, ali da je pandemija usporila taj proces.

Dodala je da, međutim, još uvek ima onih koji se plaše digitalizacije, da će ostati bez posla, naglasivši da je njeno viđenje potpuno drugačije. Najavila je da će Nacionalna akademija za javnu upravu u decembru organizovati obuku za stručno usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi, na nacionalnom i lokalnom nivou.

– Sledeći veliki izazovi su vještačka inteligencija, biotehnologija i biomedicine – rekla je Brnabić i naznačila važnost projekta Biofor koji će objediniti najbolje kapacitete Srbije u oblastima biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta, piše Tanjug.