14. februar – Svinjski grip se dramatično širi – BiH

0
260

Grip se u BiH i dalje širi. Ljekari imaju pune ruke posla, a pacijenti im se javljaju s upalom grla, curenjem nosa, kašljem, slabošću, povišenom temperaturom i bolovima u mišićima, što su glavni simptomi sezonskog gripa. Ima i pacijenata s upalom pluća, a mnogi su zadržani na liječenju.
Da grip hara, potvrđuju i iz Zavoda za javno zdravlje Federacije BiH, a u njihovim sedmičnim biltenima navedeno je da se od 29. januara do 4. februara ljekaru javilo 1.739 osoba sa simptomima sličnim gripu.
Od početka sezone do sada registrovano je čak 15.961 osoba sa ovim simptomima. No, uprkos ovim dramatičnim podacima, još nije proglašena epidemija na nivou države, entiteta ili kantona.
-Od svih uzoraka poslanih na Kliniku za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), 84,6 odsto je pozitivno na virus gripa. Od toga je 54,5 posto virus gripa tip B i 45,5 odsto virus gripe A H1N1, poznatiji kao svinjski grip – navodi se u podacima zavoda.
Epidemiolozi tvrde da nema mjesta panici, dodajući da se prati situacija, odnosno broj oboljelih i novootkrivenih slučajeva, te da je aktivnost virusa kao i ranijih godina.