12. februar – Štrajkom do većih zarada – Republika Srpska

0
260

Sindikat doktora, medicinskih sestara i tehničara RS ne odusteje od svoje namjere. U decembru prošle godine tražili povećanje plata za 25 odsto.
– Doktori medicine i svi zdravstveni radnici u RS nemaju uslova, kadrove ni materijala za rad, a zdravstveni sistem u ovom entitetu opstaje isključivo na njihovoj požrtvovanosti. Zdravstveni radnici više nisu u stanju da pruže kompletnu zdravstvenu uslugu po zakonu, jer nemamo sredstava, a nema ni radnika jer sve što valja, odlazi. Sistem opstaje na, da tako kažem, mazohizmu radnika koji poturaju leđa i gde treba i gde ne treba – istakao je predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu Miodrag Femić.
Strukovni sindikati doktora medicine i medicinskih sestara i tehničara u RS su još u decembru prošle godine tražili od Vlade RS povećanje plata za 25 odsto.
Izmjenom zakona početkom 2017. stupile su na snagu izmene i dopune navedenog zakona kojima su plate u zdravstvu ponovo umanjene smanjenjem naknade za minuli rad, a čime su računajući od 2009. zarade doktora medicine ukupno umanjene za oko 52 odsto.