14. septembar – Svinjska kuga otkrivena i u Belgiji

0
300

Afrička svinjska kuga pojavila se i u Belgiji, čime je postalo evidentno dalje širenje bolesti koja je pogodila farme u istočnoj Evropi i Kini, a sada prijeti i svinjskoj industriji u zapadnoj Evropi. Belgijska agencija za bezbjednost hrane je rekla da je afrička svinjska kuga (ASF) zabilježena u pokrajini Etale blizu granice s Francuskom, nakon što je uginuće nekoliko divljih svinja podiglo sumnju o prisutnosti virusa.

Ovo je prvi zabilježeni slučaj ove bolesti u Belgiji još od 1985. godine. Francuska je žurno reagovala na vijest o uginuću divljih svinja u Belgiji, te je njihovo ministarstvo poljoprivrede pojačalo nadzor u četiri administrativne pokrajine koje se graniče sa Belgijom, kao i dodatne mjere za zaštitu svinjskih farmi i klanica.

Otkako su zabilježeni slučajevi porasli u istočnoj Evropi, uključujući i neke zemlje članice EU, poput Rumunije, zemlje zapadne Evrope nastoje da spriječe širenje ove bolesti koja je vrlo zarazna među svinjama i koju je teško iskorijeniti.

Širenje virusa je u istočnoj Evropi već dovelo do pokolja stotina hiljada svinja, dok su u Kini, koja je najveći svjetski proizvođač svinjetine, slučajevi doveli do zabrane prevoza životinja i hranjenja svinja otpatcima u zaraženim pokrajinama.

EU je kolektivno drugi najveći proizvođač svinjskog mesa nakon Kine i najveći izvoznik. Većina svinjogojstva koncentrisana je u Njemačkoj, Danskoj, Francuskoj i Španiji.