13. septembar – Upozorenje na prekomjerno hranjenje novorođenčadi – Velika Britanija

0
332

Savjetnici vlade u Britaniji objavili su nove smjernice za ishranu beba i odojčadi. Skoro četvrtina djece u Engleskoj je gojazna ili ima višak kilograma
Vrijeme je da se prestane sa prekomjernim hranjenjem novorođenčadi, apelovalo je Javno zdravlje Engleske. Upozorenje je upućeno nakon što su posle više od dvadeset godina savjetnici vlade izdali nove smjernice za ishranu beba.
Izvještaj navodi da tri četvrtine britanskih beba i odojčadi najverovatnije unosi više kalorija nego što bi trebalo. Isti procenat beba ima veću težinu od očekivane za svoj uzrast. Podaci su rezultata anketa o dječijoj ishrani i ishrani mladih i odojčadi, iz 2010. i 2011. godine.
Javno zdravlje Engleske upozorilo je ministarstvo zdravlja i socijalne politike da su neophodni noviji statistički podaci.
Stručnjaci smatraju da osobe koje imaju višak kilograma u dječijem uzrastu imaju veće šanse da budu gojazni i kada odrastu. Spona sa ishranom u mlađim uzrastima je manje jasna. Skoro četvrtina djece u Engleskoj je gojazna ili ima višak kilograma u uzrastu od četiri i pet godina.
U narednoj fazi vladinog plana za borbu protiv dječije gojaznosti vršiće se ispitivanja da li je hrana za bebe dovoljno zdrava i da li sadrži previše šećera u sebi.
Nove smjernice za ishranu odojčadi koje je objavio Naučni savjetodavni odbor za ishranu (SACN) predlaže:
• Bebe bi trebalo isljučivo dojiti u prvih šest mjeseci života
• Čvrstu hranu trebalo bi uvesti oko šestog mjeseca
• Kravlje mlijeko ne bi trebalo da se daje do dvanaestog mjeseca
• Izbjegavati hranu sa visokom stopom soli i šećera
• Hrana koja sadrži kikiriki kao i kokošija jaja se može postepeno uvoditi u ishranu u šestom mesecu, jer odlaganje može povećati rizik alergija na hranu (potrebno je savjetovati se sa svojim ljekarom ako postoji istorijat alergija u porodici).
Prof. dr Meri Fjutrel sa Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječije zdravlje kaže da se mora pratiti i spriječiti prekomjerno hranjenje i gojaznost djece.
Prof. dr Luis Levi, direktor nauke o ishrani na PHE, rekao je da isključivo dojenjem djece do šest mjeseci i izbjegavanjem čvrste hrane do tada može se spriječiti gojaznost kod beba.