15. april – Dvije farmaceutske kompanije udružile snage za razvoj vakcine

0
204

Farmaceutske kompanije GSK i Sanofi, dva najveća proizvođača vakcina u svijetu, objavila su početak saradnje na kombinovanju inovativnih tehnologija za razvoj odgovarajuće vakcine protiv COVID-19.

Očekuje se da će vakcina ući u fazu kliničkih ispitivanja u drugoj polovini 2020. godine te ukoliko ona rezultiraju pozitivnim ishodom, vakcina će biti dostupna u drugoj polovini 2021. godine.

Sanofi će doprinijeti svojim antigenom S-protein COVID-19 koji se temelji na tehnologiji rekombinantne DNK. Navedenom tehnologijom proizvelo se odgovarajuće genetsko podudaranje s proteinima koji se nalaze na površini virusa i DNK sekvenca koja kodira ovaj antigen kombinovana je u DNK platformu ekspresije bakulovirusa, što je osnova licenciranog rekombinantnog proizvoda protiv gripe u SAD-u kojeg Sanofi proizvodi.

GSK će doprinijeti razvoju vakcine svojom već dokazanom adjuvantiranom tehnologijom. Primjena adjuvansa od posebne je važnosti u pandemijskoj situaciji jer može smanjiti količinu antigena potrebnu po dozi, čime se omogućava proizvodnja većeg broja doza vakcina i dostupnost vakcina većem broju ljudi.