15. april – Komunistička partija Kine prozvana zbog zataškavanja u Wuhanu

0
182

Više od 100 političara, naučnika i aktivista iz Evrope, Australije i SAD-a potpisalo je otvoreno pismo kojim se kritikuje Komunistička partija Kine (KPK) zbog zataškavanja razmjera epidemije koronavirusa u Wuhanu, prenosi Reuters.

Potpisnici pisma, objavljenog u Hong Kong Free Pressu, ukazali su na kulturu straha, zbog koje su zataškavane ključne informacije za borbu protiv korona virusa.

U pismu, koje su potpisali zastupnici parlamenata, članovi trustova mozgova i univerzitetski profesori, navodi se da su “izvori pandemije u zataškavanju komunističkih vlasti u Wuhanu, u pokrajini Hubei”, što je, “pod uticajem Komunističke partije Kine i Svjetske zdravstvene organizacije” (SZO), u prvi tren umanjilo važnost virusa, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Pozivajući se na iskaze brojnih ljekara, naučnika i novinara koji se ne uklapaju u partijski narativ, autori tvrde da je ušutkavanje zviždača, poput dr Li Wenlianga, koji je umro od korona virusa, direktno doprinijelo širenju epidemije.

Potpisnici su pohvalili pojedince koji su kritikovali KPK, uključujući neke novinare, od kojih su neki nestali ili su u kućnom pritvoru.