15. decembar – Senzori za praćenje zdravstvenog stanja stižu na pametne telefone

0
270

Kompanija MediaTek najavila je novi biosenzor koji prati zdravstveno stanje korisnika, a po šest tačaka, koje uključuju praćenje otkucaja srca, krvnog pritiska, te količine kiseonika u krvi, a koji će moći da se ugrađuje u pametne telefone.
Sensio MT6381, kako je biosenzor registrovan, je paket koji uključuje softver i modul, a dizajniran je da podatke o zdravlju korisnika prenosi preko optičkih, elektronskih, te procesorskih komponenti. Prilagodljivi uređaj će proizvođačima dozvoljavati da ovaj senzor ugrađuju u pametne telefone, te ih osposobe za praćenje stanja korisnika, a bez potrebe za dodatnim senzorima, te drugim elementima koji bi omogućavali ovu funkciju. Proizvođači će moći da kreiraju i prilagođene aplikacije koje će funkcionisati zajedno sa biosenzorom, ili pak koriste aplikacije drugih proizvođača.
Biosenzor koristi svjetleće diode (LED) zajedno sa senzorima koji su osjetljivi na svjetlost, a da bi mjerio apsorpciju crvenog i infracrvenog svijetla. Kada se aktiviraju senzori i elektrode na uređaju, Sensio kreira zatvorenu petlju između korisnika i senzora, da bi izmjerio elektrokardiogram, te promjene u volumenu srca (PPG). Iz kompanije kažu da senzor u roku od 60 sekundi pruža informacije o broju otkucaja srca u minuti, aritmiji (HRV), promjenama u krvnom pritisku, količini kiseonika u krvi, elektrokardiogramu, te promjenama u volumenu krvi.
Očekuje se da će čipset biti dostupan početkom 2018. godine.