16. decembar – Fejsbuk priznao da negativno utiče na psihičko zdravlje ljudi

0
299

U određenim slučajevima, korišćenje Fejsbuka može da ima negativan uticaj na raspoloženje ljudi, a korisnici koji više vremena provode na ovoj društvenoj mreži imaju problema sa psihičkim zdravljem, zaključak je direktora za istraživanja u Fejsbuku, Dejvida Finsberga i naučnika Moira Burka.
– Istraživači vjeruju da čitanje o drugim ljudima može da dovede do negativnog društvenog poređenja – smatraju istraživači Fejsbuka. Što se tiče pozitivnih uticaja, smatraju da je jako bitno kako se koriste društvene mreže, što dalje utiče na zdravlje i ponašanje osobe.
Fejsbuk se trenutno nalazi u nezgodnoj situaciji i na meti kritika, jer su na modelu reklamiranja prilagođenom onima koji provode najviše vremena na ovoj društvenoj mreži, zaradili 28 milijardi dolara.
– Ljudi koji provode mnogo vremena upijajući informacije, čitajući, ne uspostavljajući kontakt sa drugim ljudima pričaju da se nakon toga osjećaju loše – zaključak je istraživača Fejsbuka.
Osnivači Fejzbukaa znali su od samo početka da stvaraju nešto što izrabljuje ranjivi element ljudske psihe, otkrio je jedan od osnivača te kompanije, Šon Parker.
– Fejzbukk doslovno mijenja vaš odnos s društvom, odnos sa drugima. Vjerovatno na čudan način utiče na produktivnost. Bog zna šta to radi mozgovima naše djece – rekao je Parker, osvrnuvši se na nepredviđene posljedice do kojih dolazi kada mreža naraste na više od dvije milijarde korisnika . Objasnio je kako je glavni cilj osnivača Facebooka bio da zgrabi što više vašeg vremena i pažnje. Takav pristup stvorio je dugme like, koji korisnicima daje malu dozu dopamina. – Svaki put kad dobiju lajk, to ih podstiče da postavljaju više sadržaja, što dovodi do više lajkova i tako u nedogled. To je povratna petlja socijalnog potvrđivanja, nešto što bi haker poput mene mogao da smisli, jer zloupotrebljavate ranjivost ljudske psihologije – rekao je Parker, koji je bio i jedan od osnivača Napstera.
Parker se Fejzbukuu pridružio 2004. godine, pet mjeseci nakon njegova pokretanja. Zakerberg je za Parkera govorio kako je bio ključna osoba koja je pomogla Fejzbukuu da preraste iz studentskog projekta u stvarnu kompaniju.