23. decembar – Dozvoljena proizvodnja smrtonosnih virusa – SAD

0
260

Nakon zabrane koja je uvedena u oktobru 2014. godine, američke vlasti donijele su odluku da naučnicima dozvole nastavak rada na stvaranju izuzetno opasnih sojeva mikroorganizama koji bi mogli da prouzrokuju velike pandemije.
Biomedicinska istraživačka ustanova Nacionalni institut za zdravlje istakla je da će se novčana sredstva ubuduđe dodjeljivati samo projektima vrijednim rizika. Istraživači će, između ostalog, morati da dokažu da su njihove laboratorije bezbjedne, da će u okviru istraživanja steći primjenljiva znanja (na primer, ona koja će omogućiti stvaranje novih vakcina), i morati da prilože dovoljno dokaza da ne postoji bezbjedniji način za sticanje naučnih znanja koja će donijeti opštu zdravstvenu korist.
Naučnici navode da je potreba za stvaranjem virusa jedini način za stvaranje antivirusa i sprečavanje manje opasnih zaraza i epidemija.
Kritičari navode da se na taj način rizikuje stvaranje monstruoznih vrsta mikroorganizama, koje bi u nekom trenutku mogle da se otrgnu kontroli, prošire van granica laboratorija i prouzrokuju strahovite pandemije.