16. februar – Ljekari sa KCUS-a izvršili replantaciju ruke – BiH

0
264

Tim ljekara Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) izvršio je replantaciju lijeve podlaktice dvadesetdvogodišnjem pacijentu N. L. iz Busovače.
Prema riječima šefice Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju prof. dr Sanele Salihagić, pacijent je u KCUS dovezen u teškom stanju.
– Pacijent je povrijeđen remenom, na radnom mjestu. To je bila traumatska amputacija srednje trećine podlaktice. Urađena je replantacija istog dana – rekla je prof. dr. Salihagić.
Dr Dujso Vanis kazao je da je pacijent prvobitno zbrinut u bolnici u Travniku, odakle je prebačen na liječenje u KCUS.
– Po dojavi da nam dolazi pacijent s teškom povredom i amputacijom lijeve podlaktice organizovan je multidisciplinarni tim koji su sačinjavali plastični hirurzi, ortoped, traumatolog, anesteziolog, vaskularni hirurg kao i ostalo medicinsko osoblje u sali. Uradili smo replantaciju amputirane podlaktice i niz drugih hirurških i mikrohirurških zahvata, nakon čega je pacijent smješten na Intenzivnu njegu – kazao je dr Dujso.

Dr Goran Obradović sa Klinike za plastičnu hirurgiju kazao je da iako se radilo o zahtjevnom zahvatu, sve je proteklo u skladu s postojećim protokolima.
– Zahvaljujući predanom timskom radu urađen je zahtjev bez komplikacija. Pacijent je stabilan, ruka je vitalna kao i šaka. Operativni zahvat je pokazao da KCUS raspolaže izuzetno stručnim kadrovima, sposobnim za izvođenje najzahtjevnijih hirurških i mikrohirurških zahvata. Oporavak pacijenta se detaljno prati, pod adekvatnom je terapijom i ljekarskim nadzorom – kazao je dr Obradović.