16. oktobar – Pubertet kod dječaka povezan sa majkama – Danska

0
263

Doba u kojem dječaci ulaze u pubertet je direktno povezano sa vremenom kada su njihove majke prvi put dobile ciklus, pokazuje nova studija. Stručnjaci ukazuju i da djevojčice i dječaci širom svijeta sve ranije ulaze u pubertet.
Sinovi majki, koje su menstruaciju dobile ranije od svojih vršnjakinja, ući će u pubertet oko dva mjeseca ranije. Studija je u časopisu Human Reproduction analizirala podatke od skoro 16.000 danskih majki i djece.
Jedan od autora, dr Nis Brik, sa Univerziteta Arhus iz Danske, rekao je da kad god kod doktora dođe pacijent sa odloženim ili ranim početkom puberteta, doktor ga ispituje za porodičnu istoriju, jer se pretpostavljalo da postoji odnos između pubertetske dobi majke i sina.
-Sada naši podaci iz studije to i potvrđuju – kazao je dr Brik.
U Velikoj Britaniji, doba kada djeca ulaze u pubertet se smanjuje za jedan mjesec – na svakih 10 godina. Prosječno doba za ulazak u pubertet sada je 11 godina za djevojčice i 12 za dječake.
Smatra se da je djevojčica rano ušla u pubertet, ako je imala od osam do 11 godina, dok je kasni pubertet između 15 i 19. Kod dječaka, normalan pubertet počinje između devet i 14 godina.
Stručnjaci su dodali da je došlo do poboljšanja opšteg zdravlja i ishrane u industrijalizovanom svijetu, ali studije su takođe pokazale vezu između gojaznosti i ranog početka puberteta.