16. septembar – Zemlje Evrope i centralne Azije napreduju u oblasti zdravstva

0
86

Zahvaljujući investicijama u zdravstvo i obrazovanje, djeca u zemljama Evrope i centralne Azije imaju neophodne mogućnosti da postanu produktivni ljudi, navodi se u izvještaju Svjetske banke o „Indeksu ljudskog kapitala“ koji se odnosi na period prije pandemije.

Ukazano je da pandemija COVIDA-19 može ugroziti dosadašnji napredak, dok se države bore da tokom zdravstvene krize održe zdravstvo i prosvjetu.

Od 48 zemalja u Evropi i centralnoj Aziji uključenih u indeks HCI 2020, 33 su u gornjoj trećini svjetske ljestvice, dok su gotovo sve u njenoj gornjoj polovini, saopštila je Svetska banka.

Takvi rezultati, kako je objašnjeno, uglavnom su u skladu s relativno visokim dohotkom u zemljama ta dva regiona, pri čemu bogatije zemlje očekivano ulažu više od siromašnijih zemalja u osnovno obrazovanje i zdravstvo.

Ovogodišnji izvještaj Svjetske banke obuhvata desetogodišnju analizu razvoja „ljudskog kapitala“ od 2010. do 2020. u 103 zemlje. Albanija, Azerbejdžan i Rusija su među deset zemalja s najvećim napretkom u oblasti zdravstva i obrazovanja.

Svjetska banka je navela da pomaže vladama u kreiranju dugoročnih rješenja da bi izgradile otpornije i inkluzivnije ekonomije u post-pandemijskom periodu.