18. mart – Za prekršaj samoizolacije do 12 godina zatvora – Srbija

0
218

– Svi naši stručnjaci se slažu da je počeo trend ubrzavanja koronavirusa u Srbiji i naredni dani su izuzetno važni, zbog čega mi je drago da smo uveli vanredne mjere kako bismo zaštitili prvenstveno starije kao najugroženiju grupu – rekla je premijerka Ana Brnabić.

Jedna stvar koja nastavlja da muči sve su građani, povratnici iz inostranstva, rekla je premijerka.

– I pored svih apela da ostaju u zemljama u kojima žive i da se ne vraćaju u Srbiju, jer je teško pratiti njihovo kretanje, a moraju da ostaju u karantinu, oni nisu uslišeni, tako da danas imamo gužvu na granicama. Danas su kolone na prelazima Horgoš i Batrovci bile po 15, 20 kilometara – rekla je Brnabić.

U Srbiju se vratilo više od 65.000 državljana, a to je bilo prije poslednjih gužvi, rekla je Brnabić i navela da će to biti poseban bezbjednosni izazov. Ona je dodala da iz inostranstva dolaze i ljudi kojima je potvrđeno da imaju koronavirus, a da oni snižavaju temperaturu ljekovima. Zbog toga su odlučili da pooštre mjere i sankcije kako bi zaštitili opštu populaciju, rekla je.

Kako je dodala, onima koji prekrše samoizolaciju i inficiraju druge osobe, prijete im zatvorske kazne od jedne do osam godina. Ako zarazi drugog i uzrokuje mu smrt, može mu se izreći kazna od dvije do 12 godina zatvora.