19. oktobar – Rezervisali 50.000 komada novog lijeka protiv koronavirusa – Srbija

0
27

Srbija je rezervisala 50.000 pakovanja novog lijeka protiv koronavirusa Molnupiravir, izjavila je direktorica srbijanskog Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje najavivši da će lijek u Srbiju stići u januaru.

Direktorica RFZO Sanja Radojević Škodrić kazala je za televiziju Prva da je Srbija prva u Evropi potpisala ugovor za nabavku ovog lijeka te da očekuje da će ga u decembru registrovati američka agencija za ljekove, prenijela je agencija Beta. Očekuje se da će potom lijek dobiti odobrenje i u Evropi i Srbiji.

Eksperimentalni oralni lijek kompanije Merck & Co Inc protiv covida-19, Molnupiravir, u obliku je tablete i trebao bi se primjenjivati kod pacijenata kojima je utvrđeno prisustvo koronavirusa u prvih pet dana otkako je ustanovljen virus. Prema rezultatima kliničkih ispitivanja lijek za 50 posto smanjuje hospitalizaciju zbog zaraze ili smrt kod pacijenata koji su skloni težoj zarazi.

Ako se odobri, Molnupiravir, koji djeluje tako da unosi grešku u genetski kod virusa, bio bi prvi oralni antivirusni lijek protiv covida-19.

Radojević Škodrić istakla je da su sve kliničke studije završene za ovaj lijek, što je neophodno prije registracije te da su rezultati “odlični”. Podsjetila je i da “Molnupiravir nije prvi lijek koji je Srbija nabavila i dodala da je od početka pandemije imala “sve ključne ljekove protiv covida”.