20. april – Globalno 155 medikamenata i 79 vakcina u razvoju – Austrija

0
193

Trenutno se u svijetu radi na razvoju ukupno 155 medikamenata i 79 vakcina za borbu protiv koronavirusa, saopštio je Austrijski institut za medicinsku tehnologiju (AIHTA). Prema toj analizi, većina ljekova koja se nalaze u razvoju imaju već odobrenje za korišćenje u borbi protiv drugih infekcija. Od kandidata za vakcinu, nijedan dosadašnji projekat nije prešao stadijum razvoja.

Analiza, koja je urađana na zahtjev Ministarstva zdravlja Austrije, treba da pomogne u odlukama koji je najpogodniji od razvijenih preprata kada zdravstveni sistem bude mogao da bira između više ljekova i vakcina protiv Covida 19.

Trenutno se, prema AIHTA, testiraju na dejstvo protiv SARS-CoV-2 155 medikamenata koja baziraju na jednom ili više antiviralnih sastojaka.

– Pošto se kod većine radi o ljekovima koji su već dozvoljeni za druge indikacije, međunarodni regulatori ističu potrebu evidencije, to jest studije za djelovanje na Covid 19 – objasnila je šefica AIHTA Klaudija Vild.

Kandidati za vakcinu identifikovani od strane AIHTA su žive vakcine, tj. sa oslabljenim sojevima virusa, mrtve vakcine koje sadrže virusne proteine ili vakcine zasnovane na genu sa posebnom DNK ili mRNK. Većina ovih projekata je još u fazi razvoja i nisu odobreni.

Jedanaest ljekova i osam kandidata za vakcinu su posebno napredni u razvoju i smatraju se naročito perspektivnim u stručnoj literaturi, ukazuje AIHTA dodajući da su za njih eksperti sastavili kratke opise sa dodatnim informacijama.