20. septembar – Za prekršaje pravila samoizolacije kazna od 10.000 funti – Velika Britanija

0
138

Velika Britanija će pooštriti ograničenja ukoliko se ne budu poštovala pravila – rekao je Met Henkok, sekretar za zdravstvo i najavio da vlada uvodi novčane kazne od 10.000 funti za one koji prekršite nova pravila samoizolacije u koju moraju zbog kontakta s nekim od inficiranih. On je za Bi-Bi-Si rekao da se zemlja suočava sa „prekretnicom i da postoji izbor”.

– Ako se svi pridržavaju pravila, možemo da izbjegnemo nacionalno zaključavanje – kazao je Henkok.

Premijer razmatra zabranu miješanja domaćinstava i smanjenje radnog vremena za pabove.

Upitan da li bi Engleska mogla da se suoči sa još jednom nacionalnom blokadom, Henkok je rekao da ne isključuje tu mogućnost ali da ne želi da se to dogodi. On je u intervjuu rekao da će ljudi koji su odbili samoizolaciju biti prijavljeni policiji. Nije se složio sa ocjenama da je vlada pretjerala s obzirom da je broj umrlih i hospitalizovanih pacijenata relativno nizak, navodi Beta.

Nova pravila o kažnjavanju će se primjenjivati od 28. septembra.

Nove mjere uključuju i jednokratnu isplatu podrške u iznosu od 500 funti za one sa nižim primanjima i kaznu za poslodavce koji kazne one koji su rekli da su samoizolaciji. Kazne će se kretati od 1.000 funti do 10.000 funti za one koji ponove prekršaje i za „najgrublje prekršaje”.