21. februar – ODRŽAN OKRUGLI STO NA FAKULTETU PRIMIJENJENE FIZIOTERAPIJE U IGALU

0
469

0421. februara u prostorijama Fakulteta primijenjene fizioterapije u Igalu je organizovan Okrugli sto na temu „Važnost zakonskog regulisanja fizioterapije u Crnoj Gori“. Učesnici su bili: Slavojka Šuković, Ministarstvo zdravlja Crne Gore, doc. dr Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Senka Vukčević, Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore, doc. dr Sofija Žitnik Sivački, Fakultet primijenjene fizioterapije, Mirjana Grubišić, predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta, Radoman Borović, predsjednik Etičkog odbora Udruženja fizioterapeuta Crne Gore i Krsto Kovačević, predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore.
Fizioterapija kao profesija i kao treća najbrojnija zdravstvena stručna grupacija u evropskoj regiji namjerava da ponudi najviše što može kako bi se objavljeni svjetski i društveni cilj dostigao kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Da bi fizioterapeuti mogli pokrenuti sve svoje mogućnosti na najučinkovitiji način, a uz maksimalnu zaštitu populacije koja našu zaštitu treba i koristi, naše djelovanje se mora utemeljiti na obavezujućim propisima.
Fizioterapeuti primjenjuju fizioterapiju zasnovanu na dokazima. Fizioterapeutske vještine i znanja podliježu kontinuiranom praćenju novih naučnih dostignuća i neophodno je da fizioterapeuti prate nova dostignuća kako bi održali i unaprijedili kvalitet pruženih usluga. Kako bi se mogao održati i unaprijediti taj kvalitet neophodno je da i fizioterapeuti imaju obavezu licenciranja i relicenciranja u okviru Komore fizioterapeuta Crne Gore. Jedan od razloga uvođenja licenciranja je i visok nivo zaštite pacijenata ne samo građana Crne Gore nego i kontinuirano pružanje fizioterapeutskih usluga strancima (Institut Igalo), koji dolaze iz zemalja gdje su visoki standardi fizioterapije i to je razlog više za održavanjem, provjeravanjem i podizanjem standarda u fizioterapiji.
Radi unapređenja uslova za obavljanje profesije, zaštite naših profesionalnih interesa, unapređenja fizioterapije i učešća na unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite biće organizovana Komora fizioterapeuta Crne Gore shodno Odluci Skupštine Udruženja fizioterapeuta Crne Gore