22. jul – Sve više smrtnih slučajeva zbog malih boginja – EU

0
308

Trideset petoro djece u Evropi umrlo je zbog malih boginja u proteklih godinu dana, što Svjetska zdravstvena organizacija naziva neprihvatljivom tragedijom, zato što su svi ti smrtni slučajevi mogli da budu spriječeni vakcinama. Zbog pojave malih boginja u Minesoti više od 20 osoba primljeno je u bolnicu. Međutum, neki roditelji u razvijenim zemljama i dalje vjeruju pogrešnim izvještajima da vakcina protiv malih boginja izaziva autizam. A veliki broj roditelja sada odbija da vakciniše djecu i protiv drugih bolesti.
Pomoću vakcine iskorijenjene su velike boginje. Jedna druga vakcina na putu je da iskorijeni dječju paralizu.
Vakcine sprečavaju grip, hepatitis, rak jetre, grlića materice, oralne i penilne kancere i blizu desetine drugih bolesti. One su spasile brojne živote i sprečile ogromnu patnju. Naučnici trenutno rade na pronalaženju vakcina protiv side, malarije i tuberkuloze.
– Imunizacija i vakcine su najmoćnija sredstva za zaštitu javnog zdravlja koje imamo – ističe dr Flavia Bustreo iz Svjetske zdravstvene organizacije.
Ipak, jedna od najdjelotvornijih vakcina koje su dostupne, ona koja štiti od malih boginja, zauški i rubeole, suočava se sa otporom brojnih roditelja, zbog objavljene studije koja povezuje vakcine sa autizmom. Istovremeno, neki roditelji se protive svim vakcinama.
– Ne želimo da nas iko primorava da dajemo nešto svojoj djeci. Kao roditelji, na nama je da odlučimo da li želimo da ih vakcinišemo ili ne – ističe Gabrijel Kašman, aktivistkinja i protivnica vakcina.
U Sjedinjenim Državama to je postalo pitanje roditeljskih prava.
Stručnjak za autizam dr Anet Estes navela je da zdravstveni profesionalci hitno moraju da pronađu način da se izađe iz ovog spora i ponovo uspostave vezu između onih koji se protive imunizaciji i medicinske zajednice.
Udruženje američkih ljekara planira da nastavi da promoviše javno razumijevanje i povjerenje u bezbjednost vakcina. Neke evropske zemlje uvele su pravilo da su vakcine protiv malih boginja i drugih bolesti – obavezne.