29. jul – Obavezna vakcinacija djece do 16 godina – Italija

0
270

Italijanski Parlament izglasao je da vakcinacija bude obavezna za djecu do 16 godina, u svrhu borbe protiv trenda izbjegavanja vakcinisanja koji zvaničnici pripisuju dezinformisanosti roditelja.
Pravilo o obaveznoj vakcinaciji oštro je osporavano u Italiji, gdje je broj vakcinisane djece naglo opao od kada je vakcinacija prije 20 godina prestala biti uslov za prijem djece u školu. Roditelji će sada morati dostaviti dokaz da je dijete vakcinisano kako bi bilo primljeno u vrtić, dok će roditelji osnovaca plaćati kazne i do 500 eura ako odbiju vakcinisati dijete. Novo pravilo uvodi obaveznu vakcinaciju protiv deset bolesti, među kojima su difterija, tetanus, male boginje, zaušci i rubeole.
Za obaveznu vakcinaciju glasalo je 296 italijanskih poslanika, uz 92 glasa protiv i 15 uzdržanih.
Najviši italijanski sud presudio je da ne postoji povezanost između vakcinisanja djece i autizma, a tu navodnu vezu odbacuje i naučna zajednica u velikoj mjeri.
Širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, a ne samo u Italiji, desetine hiljada roditelja izbjegavaju da vakcinišu djecu usljed straha da vakcine nisu sigurne.
Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 35 djece umrlo od malih boginja prošle godine širom Evrope i opisala to neprihvatljivom tragedijom, pošto se ta bolest može spriječiti vakcinom.